Mým přáním bylo vytvořit jednoduchý čokoládový dort, které by vypadalo obyčejně, ale když se do něj zakousnete, vyrazí vám dech.
Cílem bylo najít dokonalou souhru mezi piškotem a krémem, aby byl po zapíchnutí vidličky měkký a jemný.
Dort se skládá ze 4 základních kroků, které si ukážeme dále:
Pečení piškotového dortu
Příprava ganache 1
Příprava ganache 2
Dekorace
Po několika pokusech jsem přišla na to, jak upéct dokonalý čokoládový piškot, který si budete chtít dát jen tak na svačinu nebo během dne zakousnout. Klíčem k vytvoření takového piškotu není množství tuku, jak by si většina z nás myslela, ale množství tekutiny. Já používám šálek kávy, který dodá dortu vláčnost a jemnost, kterou budeme kombinovat s čokoládovými ganachy.
Během vývoje jsem se trochu potýkala s hledáním správné čokoládové ganache. Provedla jsem desítky testů, ale stále jsem nebyla spokojená s jediným výsledkem. Nakonec jsme tedy použili dva druhy ganache, z nichž každý dodá dortu to, co potřebuje. První je na žloutkovém základě jako creme anglaise, kde množství tuku a žloutku umocňuje chuť 55% čokolády. Druhá je založena na smetaně, čokoládě a želatině, která dodá správnou konzistenci, pružnost, kterou využijeme při závěrečném zdobení.
Po spojení všech částí dohromady by mělo dojít k žádoucímu výsledku, protože by neměla mít tak výraznou čokoládovou chuť, jako když sníte jen polovinu dortu. Musí být tedy lehký, ale naplněný přiměřeným množstvím čokoládové chuti... a pak jemná konzistence povede k dokonalému výslednému pocitu z věci. Představte si tvrdý, suchý piškot s mastným krémem..... Uuu katastrofa. Proto je jemnost a nadýchanost piškotu prostě prioritou.
Ingredience na piškotový dort:
Pšeničná mouka | 375 | g |
Kakaový prášek | 84 | g |
Prášek do pečiva | 15 | g |
Jedlá soda | 12 | g |
Cukr moučka | 270 | g |
Třtinový cukr | 165 | g |
Sůl | 12 | g |
Vajíčka | 3 | kusy |
Máslo/slunečnicový olej | 180 | g |
Zakysaná smetana | 270 | g |
Cukr s vanilkou | 30 | g |
Káva | 20 | g |
Voda | 340 | g |
Postup přípravy piškotového dortu
Smíchejte všechny suché přísady dohromady
Rozpusťte máslo, aby bylo zcela tekuté.
Poté smíchejte všechny mokré přísady kromě vody s kávou.
Smícháním těchto dvou směsí - suché a mokré - získáte tvrdé těsto.
Uvařte vodu, připravte z ní kávu a pak ji pomalu nalijte na tuhé těsto a promíchejte hnětačem/šlehačem.
Nakonec po dobrém promíchání získáte měkké tekuté těsto, které vlijete do formy - DÁVEJTE POZOR, musí to být uzavřená forma, odkud směs nemůže vytéct. Pečeme při 185 stupních 30-33 minut. Zkuste párátkem, zda je dobře upečený, a nechte ho vychladnout.
Ingredience na ganache 1:
Krém | 230 | g |
Vaječné žloutky | 110 | g |
Cukr moučka | 10 | g |
Med | 40 | g |
55% čokoláda | 150 | g |
34% čokoláda | 100 | g |
Zakysaná smetana | 110 | g |
Mascarpone | 110 | g |
Želatina | 5 | g |
Podmáslí | 190 | g |
Kakaový prášek | 10 | g |
Postup přípravy ganache 1:
Odměřte smetanu a kakaovou hmotu do hrnce.
Do mísy dáme žloutky a moučkový cukr a vyšleháme do pěny.
Vezměte si další misku, odměřte čokoládu a med a dobře je rozpusťte buď v mikrovlnné troubě, nebo nad bain marie.
Smetanu svařte s kakaovým práškem a třetinu vlijte do žloutkové pěny.
Poté obě směsi smíchejte dohromady a zahřívejte na 80 stupňů, pokud nemáte teploměr - směs je hotová, když se konzistence změní na hustší připomínající pudink nebo mléčné bramborové pyré, jen pozor, aby se nepřipálila, takže ji stále dobře míchejte.
Pak ji spojíme s rozpuštěnou čokoládou, přidáme zakysanou smetanu, mascarpone, podmáslí, ohřátou želatinu a ručním mixérem dobře rozmixujeme.
Nechte ho vychladnout v lednici s fólií přes něj, 2 až 4 hodiny.
Ingredience na ganache 2:
Krém | 461 | g |
55% čokoláda | 300 | g |
Želatina | 10 | g |
Mascarpone | 205 | g |
Glukózový sirup | 50 | g |
Postup přípravy ganache 2
Všechny ingredience kromě mascarpone a smetany odměřte do mísy.
V hrnci svařte smetanu a přelijte ji přes ingredience.
Poté vše dobře rozmixujte ručním mixérem.
Přidejte mascarpone, znovu promíchejte a nechte vychladnout nad fólií. 2 až 4 hodiny
Sestavení dortu:
Piškot rozkrojte na polovinu.
K navlhčení dortu použijte cukrový sirup. (cukr a vodu svaříme v poměru 1:1, přidáme navíc pomeranč a rum - necháme vychladnout a pak dort přelijeme).
V ručním mixéru rozmixujte ganache 1 560 g a ganache 2 350 g na hustší konzistenci. Jako byste šlehali krém. Konzistence musí být lesklá, pružná, ale dostatečně hustá na sestavení dortu.
Na první vrstvu dejte dvě třetiny krému, pak přidejte druhou vrstvu, opět použijte cukrový sirup a na něj zbytek krému.
TIP : malý tip od nás je nechat trochu krému, dokončit první vrstvu zarovnání - zmrazit dort na 10 minut a pak ho dokončit do co nejhladší verze.
Na závěr použijte čokoládovou dekoraci a kakaový prášek, abyste dort dokončili podle své inspirace. Rozpustíme čokoládu, nalijeme ji na čistou nerezovou tabulku a počkáme, až ztuhne - pak pomocí nože nebo karty vytvoříme dekoraci, jak vidíte na obrázku.
Dobrá práce, užijte si to nebo si to přijďte vyzkoušet k nám. Ollies!