Tereza Janíková Gondková

Gratitude 80×140

20.500 

2023

Acrylics and dry pastels

80 x 140 cm

“Wear gratitude like a cloak and it will feed every corner of your life. RUMI”

Když jsem se před několika lety ocitla v nejhorším období svého života, nešťastná ve svém zanedbaném a nezdravém těle, zcela sama bez přátel a s rodinou, se kterou jsem se necítila být blízká, zachránil mi doslova život jeden přítel. Daroval mi knihu. V té knize bylo učení. Životní filozofie, ve které jsem našla domov, pocit sounáležitosti. A to byl jediný pocit, který jsem v okamžiku samoty a nepochopení opravdu potřebovala zažít.

Díky této filozofii jsem dokázala začít nahlížet na věci z jiné perspektivy a objevovat na nich to dobré. Do té doby jsem to dělala přesně naopak. Teprve až když jsem dosáhla úplného dna svého bytí, byla jsem schopna ocenit smysl této filozofie. Ne jen o ní mluvit, ale skutečně ji zažít – v její plné kráse a síle.

Krátce na to jsem objevila 21denní kurz vděčnosti. Kurz stanovil splnění denního plánu a pokračování v učení 21 dní, každý den absolvovat několik cvičení, den co den, ani jednou vynechat. Byla jsem zoufalá, ale cítila jsem malou naději, že to přinese zlepšení do mého života. A tak jsem kurz absolvovala přesně podle plánu. Na mou divokou povahu hodně velký úspěch.

Naučila jsem se ocenit věci, nad kterýma bych se jinak nikdy nezamyslela. A nepocítila bych tak nikdy hlubokou vděčnost za „obyčejné“ věci, jako je to, že máme dvě nohy a můžeme chodit, že máme uši a můžeme slyšet, že máme oči a můžeme vidět. Zahrnuli jsme i veškeré negativní prožitky jako křivdy, odmítnutí a zklamání, za které bych si dříve řekla, že za ně nikdy vděčná nebudu.

Jakmile jsem tento nový skill zavedla do mého života, vše se změnilo. Tak, jak říká tento citát.