Tereza Janíková Gondková

Eclairs

Možná vás zajímá, proč v české cukrárně dělám převážně francouzské dezerty.

Důvod je jednoduchý a zřejmý, ale odpověď na něj je poměrně složitá. Dovolte mi, abych vám ji vysvětlila. Protože Česká republika byla ve 20. století dlouho v totalitním režimu, ztratili jsme smysl pro kvalitu potravin. V tomto období byla otázka ceny důležitější než kvalita. Všechny tradiční moučníky se přetvořily v obyčejné levné prázdné sladkosti.

Všechny cukrárny ve městě se zasekly v minulosti. Stále prodávaly tyhle komunistické blafy.

Moje máma v tom vidí příležitost začít vyrábět kvalitní produkty. A tak začala s dorty. Když mi bylo 18 let, převzali jsme s bratrem její podnikání a pokračovali v její cestě.

Jela jsem se učit do Paříže, a když jsem se vrátila, věděla jsem, že nebudu dělat jen české dezerty.

Francouzské dezerty jsou základem pro všechny druhy dezertů. Řekla bych, že je téměř nezbytné dodržovat některé jejich postupy, abyste připravili dobrý dezert. Francouzské techniky jsem začala používat i v našich dortech. Po nějaké době mi to ale přestalo stačit.

Měla jsem pocit, že musíme pokročit a vytvořit něco sofistikovanějšího.

Nejbližší způsob, jak Čechům ukázat něco z francouzských dezertů, byl eclair díky svému těstovému základu choux. Z chouxového těsta vyrábíme i náš nejtradičnější český moučník Větrník. Lidé ho opravdu milují, takže to byl snadný způsob, jak je pozvat na eclairs. Od té doby jsem vymyslela mnoho příchutí,nejprodávanější jsou pistáciové a malinové a lískooříškové, čokoládové a se sýrem mascarpone. Na francouzském těstě choux miluji "craquelin", křupavou vrstvu na povrchu, která se v českém těstě nepoužívá.