Tereza Janíková Gondková

Inspirace z Madeiry

Po nečekaném roce plném nevídaných událostí I have unprecedentedly disappear na měsíc na Madeiru. Potřebovala jsem získat odstup a jiný pohled na situaci. Neustálá změna okolností a dramatický průběh událostí v době pandemie mě nutily přehlížet některé zavedené procesy ve firmě. Jedním z nich byl marketingový/produktový plán na celý rok, o kterém vám povím více. Zejména o jedné jeho části.

 

Před mnoha lety jsem každý měsíc vyvíjela nové produkty a teď si jen říkám, JAK je to vůbec možné. Předpokládám, že to bylo v době, kdy jsme byli malá firma... Od té doby se firma a týmy v ní rozrostly a já jsem ztratila schopnost najít si na to čas a vášeň. Podmanil si mě provoz, lidé, procesy. Většinu času jsem trávila na schůzkách v kanceláři. Laboratoř jsem navštěvovala velmi zřídka. Začala jsem doslova nenávidět dezerty.Paradoxně díky době Covid jsme zredukovali týmy a procesy a našli jsme cestu zpět k základům. Tam jsem spokojená. Nikdy jsem se neviděla jako lídr velké korporátní firmy, chci věci péct, ne do nich "kecat".. Přesto jsem v době Covidu místo pečení nových výrobků hledala způsoby, jak firmu zachránit před bankrotem. Spousta propouštění, restrukturalizace, vyjednávání... Většina činností, které podnikatele nejvíce vyčerpávají. Díky svému týmu a bratrovi jsem mohla na měsíc odjet a znovu najít svou vášeň... Ufff, jsem za to moc vděčný.

 
 
 
 

Základ nápadu vznikl právě na Madeiře, v malé vesničce Calheta, kam jsme chodili na zmrzlinu. Pravidelně jsem dostávala kombinaci mangového sorbetu a vanilkové zmrzliny. A protože mangový sorbet byl tak lahodný, samozřejmě z jejich proslulého manga, a konzistence vanilkové zmrzliny byla neodolatelná, rozhodla jsem se vybrat tyto dva prvky jako základ pro sezónní nabídku.

 
 
 
 

Základem většiny dezertů je nový recept na delikátní jemnou vanilkovou ganache s originálními vanilkovými lusky z Madagaskaru, která zjemňuje svěží kyselou chuť manga a jahod.

 

... "Vidíte tu brutálně měkkou a vlhkou konzistenci???"...

 
 

Další zajímavou složkou je mangové čatní připravené s citronovou šťávou a vanilkou a několika kapkami alkoholu pro zvýraznění chuti.

 
 

A hlavní část tvoří mangové pyré s nejintenzivnější chutí, jakou si dokážete představit, připravené ze 100% mangové dužiny. Na obrázku, kde vidíte výrazný kontrast jemné bílé vanilkové ganache a výrazně oranžového manga, pocítíte stejnou chuť. Připravte se na dokonalý kontrast jemné vanilkové krémové chuti a čisté svěžesti manga..

 
 
 
 

V nové edici najdete několik dezertů, které už znáte z Ollies, například makronky, jen v nové chuti mango-vanilka-jahoda, nebo například eclairse stejnou kombinací chutí. Jsem hrdá na to, že design dezertů, doufám, že i vy.

 
 

Jsem si také vědoma, že jsme dlouho nepřidali žádný nový cheesecake, takže jsem přesvědčená, že z tohoto budete mít radost. Výrazná chuť manga v kombinaci s mučenkovým pyré zjemněná vanilkovou ganache a křupavými kokosovými lupínky.

Moje malé překvapení pro všechny pro milovníky zmrzliny je mražená makronka, podobně jako tradiční český zmrzlinový sendvič "Ruská zmrzlina". Rozdíl je v tom, že místo oplatky budete mít makronku, která je navlhčená mangovým pyré a je naplněná mangovým sorbetem a vanilkovou zmrzlinou. Tomuto osvěžení jen těžko odoláte.

A poslední věc, kterou vám chci představit, pro nás Čechy něco neobvyklého, naopak pro Portugalce velmi běžného, je Pastel de nata, typický portugalský dezert z listového těsta (tradičně), my jsme ho dělali z rohlíkového těsta - tedy téměř stejného - plněný žloutkovým krémem s vanilkou a citronovou kůrou. Veeeelmi choulostivá věc.

Přeji vám tedy dobrou chuť a doufám, že uspokojíte své chuťové buňky.

Sdílet příspěvek:

Související příspěvky

Přihlaste se k odběru mého newsletteru a objevujte se mnou svět abstraktního umění!