Tereza Janíková Gondková

Nejvlhčí čokoládový dort, jaký jste kdy jedli

Mým přáním bylo vytvořit jednoduchý čokoládový dort, které by vypadalo obyčejně, ale když se do něj zakousnete, vyrazí vám dech.

Cílem bylo najít dokonalou souhru mezi piškotem a krémem, aby byl po zapíchnutí vidličky měkký a jemný.

Dort se skládá ze 4 základních kroků, které si ukážeme dále:

  1. Pečení piškotového dortu

  2. Příprava ganache 1

  3. Příprava ganache 2

  4. Dekorace

Po několika pokusech jsem přišla na to, jak upéct dokonalý čokoládový piškot, který si budete chtít dát jen tak na svačinu nebo během dne zakousnout. Klíčem k vytvoření takového piškotu není množství tuku, jak by si většina z nás myslela, ale množství tekutiny. Já používám šálek kávy, který dodá dortu vláčnost a jemnost, kterou budeme kombinovat s čokoládovými ganachy.

Během vývoje jsem se trochu potýkala s hledáním správné čokoládové ganache. Provedla jsem desítky testů, ale stále jsem nebyla spokojená s jediným výsledkem. Nakonec jsme tedy použili dva druhy ganache, z nichž každý dodá dortu to, co potřebuje. První je na žloutkovém základě jako creme anglaise, kde množství tuku a žloutku umocňuje chuť 55% čokolády. Druhá je založena na smetaně, čokoládě a želatině, která dodá správnou konzistenci, pružnost, kterou využijeme při závěrečném zdobení.

Po spojení všech částí dohromady by mělo dojít k žádoucímu výsledku, protože by neměla mít tak výraznou čokoládovou chuť, jako když sníte jen polovinu dortu. Musí být tedy lehký, ale naplněný přiměřeným množstvím čokoládové chuti... a pak jemná konzistence povede k dokonalému výslednému pocitu z věci. Představte si tvrdý, suchý piškot s mastným krémem..... Uuu katastrofa. Proto je jemnost a nadýchanost piškotu prostě prioritou.

 

Ingredience na piškotový dort:

 

Pšeničná mouka

 

375

 

g

 

Kakaový prášek

 

84

 

g

 

Prášek do pečiva

 

15

 

g

 

Jedlá soda

 

12

 

g

 

Cukr moučka

 

270

 

g

 

Třtinový cukr

 

165

 

g

 

Sůl

 

12

 

g

 

Vajíčka

 

3

 

kusy

 

Máslo/slunečnicový olej

 

180

 

g

 

Zakysaná smetana

 

270

 

g

 

Cukr s vanilkou

 

30

 

g

 

Káva

 

20

 

g

 

Voda

 

340

 

g

 
 

Postup přípravy piškotového dortu

  1. Smíchejte všechny suché přísady dohromady

  2. Rozpusťte máslo, aby bylo zcela tekuté.

  3. Poté smíchejte všechny mokré přísady kromě vody s kávou.

  4. Smícháním těchto dvou směsí - suché a mokré - získáte tvrdé těsto.

  5. Uvařte vodu, připravte z ní kávu a pak ji pomalu nalijte na tuhé těsto a promíchejte hnětačem/šlehačem.

  6. Nakonec po dobrém promíchání získáte měkké tekuté těsto, které vlijete do formy - DÁVEJTE POZOR, musí to být uzavřená forma, odkud směs nemůže vytéct. Pečeme při 185 stupních 30-33 minut. Zkuste párátkem, zda je dobře upečený, a nechte ho vychladnout.

 

Ingredience na ganache 1:

 

Krém

 

230

 

g

 

Vaječné žloutky

 

110

 

g

 

Cukr moučka

 

10

 

g

 

Med

 

40

 

g

 

55% čokoláda

 

150

 

g

 

34% čokoláda

 

100

 

g

 

Zakysaná smetana

 

110

 

g

 

Mascarpone

 

110

 

g

 

Želatina

 

5

 

g

 

Podmáslí

 

190

 

g

 

Kakaový prášek

 

10

 

g

 
 

Postup přípravy ganache 1:

  1. Odměřte smetanu a kakaovou hmotu do hrnce.

  2. Do mísy dáme žloutky a moučkový cukr a vyšleháme do pěny.

  3. Vezměte si další misku, odměřte čokoládu a med a dobře je rozpusťte buď v mikrovlnné troubě, nebo nad bain marie.

  4. Smetanu svařte s kakaovým práškem a třetinu vlijte do žloutkové pěny.

  5. Poté obě směsi smíchejte dohromady a zahřívejte na 80 stupňů, pokud nemáte teploměr - směs je hotová, když se konzistence změní na hustší připomínající pudink nebo mléčné bramborové pyré, jen pozor, aby se nepřipálila, takže ji stále dobře míchejte.

  6. Pak ji spojíme s rozpuštěnou čokoládou, přidáme zakysanou smetanu, mascarpone, podmáslí, ohřátou želatinu a ručním mixérem dobře rozmixujeme.

  7. Nechte ho vychladnout v lednici s fólií přes něj, 2 až 4 hodiny.

Ingredience na ganache 2:

 
 

Krém

 

461

 

g

 

55% čokoláda

 

300

 

g

 

Želatina

 

10

 

g

 

Mascarpone

 

205

 

g

 

Glukózový sirup

 

50

 

g

 
 

Postup přípravy ganache 2

  1. Všechny ingredience kromě mascarpone a smetany odměřte do mísy.

  2. V hrnci svařte smetanu a přelijte ji přes ingredience.

  3. Poté vše dobře rozmixujte ručním mixérem.

  4. Přidejte mascarpone, znovu promíchejte a nechte vychladnout nad fólií. 2 až 4 hodiny

 
 

Sestavení dortu:

  1. Piškot rozkrojte na polovinu.

  2. K navlhčení dortu použijte cukrový sirup. (cukr a vodu svaříme v poměru 1:1, přidáme navíc pomeranč a rum - necháme vychladnout a pak dort přelijeme).

  3. V ručním mixéru rozmixujte ganache 1 560 g a ganache 2 350 g na hustší konzistenci. Jako byste šlehali krém. Konzistence musí být lesklá, pružná, ale dostatečně hustá na sestavení dortu.

  4. Na první vrstvu dejte dvě třetiny krému, pak přidejte druhou vrstvu, opět použijte cukrový sirup a na něj zbytek krému.

  5. TIP : malý tip od nás je nechat trochu krému, dokončit první vrstvu zarovnání - zmrazit dort na 10 minut a pak ho dokončit do co nejhladší verze.

  6. Na závěr použijte čokoládovou dekoraci a kakaový prášek, abyste dort dokončili podle své inspirace. Rozpustíme čokoládu, nalijeme ji na čistou nerezovou tabulku a počkáme, až ztuhne - pak pomocí nože nebo karty vytvoříme dekoraci, jak vidíte na obrázku.

Dobrá práce, užijte si to nebo si to přijďte vyzkoušet k nám. Ollies!

Sdílet příspěvek:

Související příspěvky

Přihlaste se k odběru mého newsletteru a objevujte se mnou svět abstraktního umění!