Mám pocit, že tohle je velké téma pro každého cukráře. Povím vám, jak jsem našla cestu k veganskému pečivu. Protože jsem vystudovala obor výživy, tak vím, že je velmi důležité mít variabilní zdroje potravin. Od malička jsem jedla dorty a jiné sladkosti velmi často a teď už vím, že existuje způsob, jak to není pro vás špatné.
Buď to vykompenzujete zdravým jídlem, já se zaměřuji na to, abych 80 % svého denního příjmu vybírala pouze ze zdravých surovin, zbytek vybírám podle toho, na co mám chuť, aby mé tělo bylo spokojené a nemělo zoufalou chuť neustále něco jíst. Další věc, kterou byste měli udělat, je vybrat si správné suroviny nebo už výrobky, které jsou z kvalitních surovin, pokud chcete "podvádět". Jak už jsem řekla, já své výtvory jím velmi často, je třeba vyzkoušet, co vytvoříte, že ano :) , pak musím kontrolovat kvalitu, máme 5 obchodů - takže si umíte představit, jak často jím zákusky :). Ale nemám žádné zdravotní problémy a vlastně jsem docela sportovní závislák. (To by vlastně mohl být můj čtvrtý tip - SPORTOVAT!)
Ráda střídám veganskou stravu s mléčnou a masovou. Tak nějak věřím v rovnováhu ve všem. Cítím to tak, že není udržitelný způsob jíst celý týden maso nebo máslo, ale ani výrobky z kokosového oleje. Není to dobré ani pro nás, ani pro naši planetu.
Protože vím, že mnoho lidí, zejména mužů, nemá rádo veganské jídlo, zvolila jsem způsob, jak zákazníkům neříct, že je veganské, a udělala jsem ho chuťově i vzhledově k nerozeznání od klasických dezertů. Předpokládám, že se to povedlo, protože jsem zákusky vyzkoušela na stovkách zákazníků a jen jedna paní poznala, že je veganské. Lidé ho milují. Kakaové těsto je z veganského másla, je tam pečený mandlový krém s bramborovým škrobem jako alternativou bílků, je tam kokosový vanilkový krém z kokosového mléka a nahoře ovocné pyré s kakaovým máslem a pektinem a sójová čokoládová ganache. Děláme více verzí, nejraději mám tu s černým rybízem.