Víte, že některý cheesecake je jen VLHKÝ, KRÉMOVÝ a ŠŤAVNATÝ a jiný NEMiluji první možnost a naučím vás, jak na to.
Někteří cukráři doporučují různé různé techniky, jako je pečení ve vodní lázni a podobně, ale já to dělám co nejjednodušeji a vím, že trik je v něčem jiném… Budete se mnou souhlasit později, až budou vaši hosté chcete mít druhý plátek.
V tomto receptu použijeme ten ze sezónní nabídky Ollies – MANGO-PASSION-COCONUT cheesecake, ale k dosažení požadovaného vlhkého výsledku můžete použít jakoukoli příchuť, jen musíte vědět JAK.
Na krustu:
Lotus sušenky 260 g
Máslo 75 g
Mouka 55 g
Vejce 1/2
Citronová kůra (volitelné)
Přísady smíchejte v kuchyňském robotu, dokud se jemně nespojí. Hotovost poznáte, až bude všechno máslo dobře zapracované. Použijte formu na pečení (o velikosti 24-26 cm v průměru a na dno je lepší použít pečicí papír) a těsto rozdělte na polovinu. První polovinu jemně přitlačte prsty, dokud se na dně formy nevytvoří pěkná rovnoměrná vrstva těsta. Předehřejte troubu na 170 stupňů a poté ji pečte 10 minut.
Nechte ji vychladnout. Po vychladnutí použijte druhou polovinu na vytvoření okrajů dortu. Vytvořte je přibližně 5 cm vysoké.
Na náplň:
V ideálním případě bych doporučoval přípravu provést několik hodin před zahájením pečení. Je lepší mít náplně vychladlé.
Máme připraveny 3 směsi – pyré z manga a mučenky, vanilková ganache a mangové čatní
Pro mangové pyré:
Mangové pyré 225 g
Pyré z mučenky 125 g
(nejlépe fungují mražené verze, které lze koupit v Makru)
Pektin 9 g
Cukr 30 g
Obě pyré vložte do hrnce. V samostatné misce smíchejte cukr a pektin.
Směsi pyré zahřejte přibližně na 40 stupňů. Poté můžete přidat směs cukru a pektinu a vařit minimálně na 82 stupňů. Pokud nemáte teploměr, vařte 1-2 minuty. Nechte vychladnout v lednici přikryté plastovou fólií.
Na vanilkovou ganache:
Bílá čokoláda 75 g
Smetana 135 g
Vanilkové lusky (volitelné množství)
Voda 10 g
Želatina 5 g
Mascarpone 60 g
Do mísy připravte čokoládu, vodu, želatinu (může být listová nebo prášková - pozor, pokud použijete agar, bude jí jiné množství než živočišné želatiny) a vanilku. Vanilkou myslíme již vyškrábaná malá semínka z lusku. Poté si do hrnce připravíme smetanu a zbytky z vanilkových lusků a dáme vařit. Po uvaření přidáme smetanu do mísy k ostatním ingrediencím.
Nakonec přidejte mascarpone a rozmixujte ho mixérem. Nechte vychladit v lednici přikryté igelitem.
PRO ZÁKLADNÍ TVAROHOVOU NÁPLŇ:
(nejdůležitější část)
Sýr Philadelphia 540 g
(nebo jiná značka
smetanového sýra)
Zakysaná smetana 130 g
Vejce 2
Cukr 40 g
Naše mangové pyré 300 g
Všechny ingredience kromě mangového pyré smíchejte dohromady, dokud se dobře nespojí, trik spočívá v tom. NIKDY NEPŘEKRÝVEJTE směsi, protože byste ztratili tekutost po upečení. Poté ručně přidáme mangové pyré a celou směs nalijeme do dříve připravené krusty.
Klíčovou částí je SAMOTNÍ PEČENÍ. Každá trouba je jiná, takže byste možná museli recept vyzkoušet vícekrát. Sooorry 🙂 Já peču cheesecake v troubě předehřáté na 110 stupňů a celkový čas je 50 minut. Pak se nechá odpočinout, aby vychladl a později se dá na několik hodin do lednice. Minimálně 6 minut. Směs a intenzita pečení (stupně a čas) vytvářejí strukturu. Textura by měla být jemná, měkká, vlhká a tekutá, ale ne příliš, aby bylo možné dort rozkrájet na 12 kousků.
Sestavení dortu:
-
Rozetřete mangové čatní.
-
Pak ručně vyšlehejte vanilkovou ganache do hustší konzistence a rozetřete ji na čatní.
-
Na mangové pyré použijte zdobicí sáček a vytvořte kolečka jako na obrázku. Vezměte vidličku a nakreslete mramorový efekt.
-
Přidejte kokosové lupínky.
TADY MÁTE, udělali jste ten NEJLEPŠÍ tvarohový koláč, jaký kdy budete mít! 🙂 Při ochutnávání buďte opatrní, abyste nesnědli porci svých hostů. nebezpečně chutné !