Tereza Janíková Gondková

Jak připravit ten NEJLEPŠÍ VLHKÝ CHEESECAKE na světě!

Víte, že některý cheesecake je jen VLHKÝ, KRÉMOVÝ a ŠŤAVNATÝ a jiný NEMiluji první možnost a naučím vás, jak na to.

Někteří cukráři doporučují různé různé techniky, jako je pečení ve vodní lázni a podobně, ale já to dělám co nejjednodušeji a vím, že trik je v něčem jiném… Budete se mnou souhlasit později, až budou vaši hosté chcete mít druhý plátek.

V tomto receptu použijeme ten ze sezónní nabídky Ollies – MANGO-PASSION-COCONUT cheesecake, ale k dosažení požadovaného vlhkého výsledku můžete použít jakoukoli příchuť, jen musíte vědět JAK.

Na krustu:
Lotus sušenky                 260 g
Máslo                                75 g
Mouka                                  55 g
Vejce                                      1/2
Citronová kůra                      (volitelné)

Přísady smíchejte v kuchyňském robotu, dokud se jemně nespojí. Hotovost poznáte, až bude všechno máslo dobře zapracované. Použijte formu na pečení (o velikosti 24-26 cm v průměru a na dno je lepší použít pečicí papír) a těsto rozdělte na polovinu. První polovinu jemně přitlačte prsty, dokud se na dně formy nevytvoří pěkná rovnoměrná vrstva těsta. Předehřejte troubu na 170 stupňů a poté ji pečte 10 minut.

Nechte ji vychladnout. Po vychladnutí použijte druhou polovinu na vytvoření okrajů dortu. Vytvořte je přibližně 5 cm vysoké.

Na náplň:

V ideálním případě bych doporučoval přípravu provést několik hodin před zahájením pečení. Je lepší mít náplně vychladlé.

Máme připraveny 3 směsi – pyré z manga a mučenky, vanilková ganache a mangové čatní

Pro mangové pyré:
Mangové pyré                  225 g
Pyré z mučenky      125 g
(nejlépe fungují mražené verze, které lze koupit v Makru)
Pektin                                9 g
Cukr                                 30 g

Obě pyré vložte do hrnce. V samostatné misce smíchejte cukr a pektin.

Směsi pyré zahřejte přibližně na 40 stupňů. Poté můžete přidat směs cukru a pektinu a vařit minimálně na 82 stupňů. Pokud nemáte teploměr, vařte 1-2 minuty. Nechte vychladnout v lednici přikryté plastovou fólií.

Na vanilkovou ganache:
Bílá čokoláda            75 g
Smetana                               135 g
Vanilkové lusky                   (volitelné množství)
Voda                                10 g
Želatina                              5 g
Mascarpone                   60 g

Do mísy připravte čokoládu, vodu, želatinu (může být listová nebo prášková - pozor, pokud použijete agar, bude jí jiné množství než živočišné želatiny) a vanilku. Vanilkou myslíme již vyškrábaná malá semínka z lusku. Poté si do hrnce připravíme smetanu a zbytky z vanilkových lusků a dáme vařit. Po uvaření přidáme smetanu do mísy k ostatním ingrediencím.

Nakonec přidejte mascarpone a rozmixujte ho mixérem. Nechte vychladit v lednici přikryté igelitem.

Pro mangové čatní:
Mango (čerstvé nebo mražené)                       150 g
Vanilkové lusky                                        (volitelné)
Citronová šťáva                                               15 g
Alkohol (rum nebo koňak)          10 g
Pektin                                                            2 g
Cukr                                                           14 g
Mango nakrájejte na malé čtverečky a smíchejte je s vanilkou, citronovou šťávou a alkoholem. Poté si v samostatné misce připravíme směs pektinu a cukru. Směs s mangem zahřejeme přibližně na 40 stupňů, přidáme pektin a cukr a dobře spojíme a zahříváme minimálně na 82 stupňů. Pokud nemáte teploměr, vařte 1-2 minuty. Poté ji nechte vychladnout v lednici přikrytou

PRO ZÁKLADNÍ TVAROHOVOU NÁPLŇ:
(nejdůležitější část)

Sýr Philadelphia                               540 g
(nebo jiná značka
smetanového sýra)
Zakysaná smetana                                                130 g
Vejce                                                                2
Cukr                                                            40 g
Naše mangové pyré                                    300 g

Všechny ingredience kromě mangového pyré smíchejte dohromady, dokud se dobře nespojí, trik spočívá v tom. NIKDY NEPŘEKRÝVEJTE směsi, protože byste ztratili tekutost po upečení. Poté ručně přidáme mangové pyré a celou směs nalijeme do dříve připravené krusty.

Klíčovou částí je SAMOTNÍ PEČENÍ. Každá trouba je jiná, takže byste možná museli recept vyzkoušet vícekrát. Sooorry 🙂 Já peču cheesecake v troubě předehřáté na 110 stupňů a celkový čas je 50 minut. Pak se nechá odpočinout, aby vychladl a později se dá na několik hodin do lednice. Minimálně 6 minut. Směs a intenzita pečení (stupně a čas) vytvářejí strukturu. Textura by měla být jemná, měkká, vlhká a tekutá, ale ne příliš, aby bylo možné dort rozkrájet na 12 kousků.

Sestavení dortu:

  1. Rozetřete mangové čatní.

  2. Pak ručně vyšlehejte vanilkovou ganache do hustší konzistence a rozetřete ji na čatní.

  3. Na mangové pyré použijte zdobicí sáček a vytvořte kolečka jako na obrázku. Vezměte vidličku a nakreslete mramorový efekt.

  4. Přidejte kokosové lupínky.

TADY MÁTE, udělali jste ten NEJLEPŠÍ tvarohový koláč, jaký kdy budete mít! 🙂 Při ochutnávání buďte opatrní, abyste nesnědli porci svých hostů. nebezpečně chutné !

Sdílet příspěvek:

Související příspěvky

Přihlaste se k odběru mého newsletteru a objevujte se mnou svět abstraktního umění!